34th Annual Update in Psychiatry

Conference Information

Presented by the Department of Psychiatry and Behavioral Sciences Office of Continuing Education

When:

Thursday, June 10th and Friday, June 11th, 2021

Where:

This year's conference will be held live stream via Web Ex. Follow the link below and register to receive live streaming access!

Please contact us at psych-events@musc.edu to be setup to receive instructions.

  

Conference Speakers

Aimee McRae Clark, PharmD, BCCP

Kathleen T. Brady, MD, PhD

Michelle Mielke, PhD

Laura Carpenter, PhD

Allison Wilkerson, PhD

Alyssa Rheingold, PhD

Constance Guille, MD, MSCR,

Lisa Boyars, MD

Suzanne Kerns, MBBS

Elizabeth Wallis, MD

 

Agenda

Day 1 - Thursday, June 10, 2021 | 8:00 a.m. – 5:00 p.m.

7:30 a.m. - 8:00 a.m. Registration

8:00 a.m. - 8:15 a.m. Welcome & Introductions

8:15 a.m. – 9:15 a.m. ETOH and women: Women & Alcohol: What Does Stress Have to do with it? (1 hour)
Speaker: Sherry McKee

9:15 a.m. – 10:15 a.m. Opioid Use in Women Session: Opioid Use Disorders in Women (1 hour)
Speaker: Kathleen Brady MD, PhD

10:15 a.m. – 10:30 a.m. Morning Break

10:30 a.m. – 11:30 a.m. Menopause Session: Enduring Impact of Childhood Adversity: Cognition and Mood at Menopause (1 hour)
Speaker: Neill Epperson, MD

11:30 a.m. – 12:30 p.m. Alzheimer's Disease in Women Session: Frequency, Clinical Presentation, Diagnosis, and Risk Factors (1 hour)
Speaker: Michelle Mielke, PhD

12:30 p.m. – 1:30 p.m. Lunch Break

1:30 p.m. – 2:30 p.m. Autism Spectrum Disorder Session: Autism Spectrum Disorder in Girls and Women (1 hour)
Speaker: Laura Carpenter, PhD

2:30 p.m. – 3:30 p.m. Sleep Session: Sleep and Sleep Problems Across the Lifespan (1 hour)
Speaker: Alison Wilkerson, PhD

3:30 p.m. – 3:45 p.m. Afternoon Break

3:45 p.m. – 4:45 p.m. Interpersonal Violence Session: Till Death Do Us Part: Impact of Intimate Partner Violence (1 hour)
Speaker: Alyssa Rheingold, PhD

4:45 p.m. Closing Remarks & Adjourn


Day 2 - Friday, June 11, 2021 | 8:00 AM – 12:30 PM


7:30 a.m. – 8:00 a.m. Registration & Continental Breakfast

8:00 a.m. – 8:05 a.m. Welcome & Introduction

8:05a.m. – 9:05 a.m. Mood Disorders in Women Session: Sex and Gender Differences in Mood Disorders (1 hour)
Speaker: Connie Guille, MD

9:05 a.m. – 10:05 a.m. Post-Partum Depression Session: Perinatal Mood & Anxiety Disorders (1 hour)
Speaker: Lisa Boyars, MD

10:05 a.m. – 10:15 a.m. Morning Break

10:15 a.m. - 11:15 a.m. Psychedelics in Psychiatry Session: Catalyzing Change: The Importance of Therapy in Psychedelic Paradigms (1 hour)
Speaker: Jennifer Jones, MD

11:15 a.m. - 12:15 p.m. Eating Disorders Session: Management of Eating Disorders (1 hour)
Speaker: Elizabeth Wallis, MD

12:15 p.m. Closing Remarks & Adjourn

  

Do you want to be an exhibitor? Click here!

Conference Location

This year's conference will be held live stream via Web Ex. Follow the link below and register to receive live streaming access!

Please contact us at psych-events@musc.edu to be setup to receive instructions.

Continuing Education Credit details: 

Physicians: The Medical University of South Carolina designates this live activity for a maximum of 11.00 AMA PRA Category 1 Credit(s)TM . Physicians should claim only the credit commensurate with the extent of their participation in the activity.
Accreditation: The Medical University of South Carolina College of Medicine is accredited by the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) to provide continuing medical education for physicians.

The South Carolina Board of Examiners in Psychology will approve 11 Category A credits.

The South Carolina Board of Social Work Examiners will approve approximately 11 hours of designated credit.

The South Carolina Board of Examiners for Licensure of Professional Counselors, Marriage and Family Therapists and Psycho-Educational Specialists will approve 11 hours of continuing education credit.

 

Registration Information 

Register online here. (Rates are at the bottom of the registration page)

  • Call 843-792-0175
  • Email psych-events@musc.edu
  • Print registration form here
  • Or mail payment to (due to delays in postal delivery, please email us that you have mailed-in your registration):
    Jessica Carter
    Continuing Education Office
    MUSC Psychiatry and Behavioral Sciences
    67 President Street, MSC 861
    Charleston, SC 29425
Please Note - Registration and payment must be received within the registration deadlines to be eligible for that rate. Registration for this event closes on Monday, June 3, 2021 at 11:59 P.M. EST. No refunds will be offered after that time. Prior to that all refund requests will be subject to a $50 administrative fee. Registrations are transferable. If you do not receive a confirmation letter  please contact us at 843-792-0175 to ensure your registration has been received. Registration fee includes digital conference materials. Please see website for further accreditation details.