Agenda

38th Annual Judges and Attorneys Substance Abuse and Ethics Seminar
Friday, December 3, 2021

Register Now for either In-person or Virtual attendance 

Credits:
The South Carolina Supreme Court Commission on Continuing Legal Education and Specialization has approved this activity for 6.25 CLE credit(s) which includes 0.75 substance abuse/mental health credit(s). Course approval # 910698 (in-person) and Course approval #910699ADO (online)

 

7:30 a.m. – 8:25 a.m. Registration

8:25 a.m. – 8:30 a.m. Welcome and Introductions from John H. Magill

8:30 a.m. – 9:15 a.m. The Impact of The Pandemic On Lawyers and Lawyer Assistance Programs’ Response  (45 min)
Speakers:
Beth Padgett, M.Ed., M.A., Co-Director, Lawyers Helping Lawyers
Jay McDonald, Attorney, Clawson and Staubes
Myesha Brown, Attorney and Founder, MLB Law Firm
Nikesh Amin - Law Student, University of South Carolina School of Law

9:15 a.m. – 10:15 a.m. Update on Addictions: Background, Recent Trends, and Neurobiology   (60 min)
Speaker: Edward Thomas Lewis III, M.D., Clinical Assistant Professor, Medical University of South Carolina 


10:15 a.m. – 10:30 a.m. Mid-Morning Break

10:30 a.m. – 11:15 a.m. Specialty Courts/Drug Courts/Mental Health Courts/Veterans Treatment (45 min)
Speakers:
Honorable Tamara C. Curry
Honorable Bruce Howe Hendricks
Honorable Peter A. Kouten
Moderated by Honorable Irvin G. Condon


11:15 a.m. – 12:00 p.m. Social Security, Presenting Psychiatric Evidence in Social Security Disability Case (45 min)
Speakers: 
Robertson Wendt, J.D., Finkel Law Firm
Elizabeth Hutto, General Counsel, SCDMH


12:00 p.m. – 12:45 p.m. Lunch Break


12:45 p.m. – 1:45 p.m. Effects of COVID on Mental Health: The Substance Use Disorder Perspective   (60 min)
Speakers:
J. Matthew Dorman, M.Ed, LPC, Executive Director, Berkeley Community Mental Health Center
Chanda D. Funcell, Ph.D., LMSW, Director, Charleston Center
Moderated by Honorable Tamara C. Curry 


1:45 p.m. – 2:45 p.m. The Intersection of Adolescent Mental Health and Juvenile Justice   (60 min)
Speakers:
Kenneth M. Rogers, MD, MSPH, MMM, DFAPA, State Director, S.C. Department of Mental Health
Stephen Scoff, LISW-CP, Juvenile Justice Program Manager, University of South Carolina – School of Law’s Children’s Law Center
Honorable Michèle Patrão Forsythe
Moderated by Amanda Whittle, J.D., CWLS, State Child Advocate and State Director, S.C. Department of Children’s Advocacy

2:45 p.m. – 3:00 p.m. Afternoon Break


3:00 p.m. – 4:00 p.m. Emergency or Judicial Commitment? When might they be appropriate and what is the process? - A Panel Discussion  (60 min)
Speakers:
Honorable Peter A. Kouten
Edward Thomas Lewis III, M.D., Clinical Assistant Professor, Medical University of South Carolina
Diana Mullis, M.D., Medical Director, MH-ICCE, Medical University of South Carolina
Delynn Morgan, Mobile Crisis, Charleston/Dorchester Community MHC
Moderated by Vivian Fairbairn, J.D., Assistant General Counsel, Medical University of South Carolina


4:00 p.m. Closing Remarks and Adjourn